Catala | Castellano | English

Ajuntament de La Fatarella - Terra Alta - Terres de l'Ebre

Dissabte, 16 de Desembre
Cercador
Impulsat por AOC
IniciTaulellAgendaĽ Líúltim dia de la Batalla de líEbre

Líúltim dia de la Batalla de líEbre

10/11/2012 · 07:00 - Sala de Ball del Casal de la Fatarella

Líúltim dia de la Batalla de líEbre

L’últim dia de la Batalla de l’Ebre,

Presentació de l’informe de les excavacions arqueològiques a les restes de les fortificacions de La Serra de La Fatarella.

El proper dissabte 10 de novembre, Lo Riu Associació per l’Estudi del Patrimoni Arqueològic i Històric de les Terres de l’Ebre i la Universitat de Barcelona han organitzat una visita guiada a l’Espai Històric del Final de la batalla de l’Ebre a la Serra de La Fatarella, la sortida serà a les 4 de la tarda de la seu de l’associació Lo Riu, al carrer Sola 27 (antic consultori mèdic) de La Fatarella, desprès de la visita es farà una ofrena floral, on es van trobar les restes d’un soldat republicà, en el transcurs de les excavacions arqueològiques fetes el 2011, també es podrà visitar l’exposició interpretativa del Final de La Batalla de l’Ebre.

A les 7 de la tarda, al casal de La Fatarella, es farà la presentació en societat i a la premsa de l’informa de les excavacions arqueològiques fetes el 2011 a les fortificacions que van permetre la retirada de l’exèrcit república, els últims dies de la Batalla de l’Ebre. En aquestes excavacions es va localitzar les restes d’un dels últims soldats republicans (Charlie) que van lluitar defensant la retirada dels seus companys per el pont de Flix.
Aquestes excavacions foren dirigides per arqueòlegs de la Universitat de Barcelona i del CSIC, amb la col·laboració de l’associació Lo Riu de La Fatarella.
D’aquestes excavacions els científics del CSIC i els arqueòlegs del DIDPATRI de la Universitat de Barcelona han elaborat un informe que dona mes llum a les ultimes hores de la Batalla de l’Ebre. En conjunt, el treball aporta una nova aproximació als combats de la Batalla de l'Ebre, ja que la col·laboració entre experts de diversos camps científics ha permès generar una visió més rica i completa d’una acció tan rellevant com va ser l’assalt a la línia de la Fatarella.
La presentació anirà  a càrrec del doctor en historia, el senyor Francesc Xavier Hernández i la directora de l’excavació la senyora Mª Carmen Rojo; tots dos pertanyen al grup de Didàctica del Patrimoni de la Universitat de Barcelona.
Al finalitzar la presentació es farà la projecció del vídeo promocional del curtmetratge “La Fatarella 1938” que es rodarà a diferents llocs de La Fatarella, aquest projecte es una iniciativa de la productora ampostina DeltaProduccions i busca finançament a traves de la pagina de micromecenatge Verkami http://www.verkami.com/projects/3406
La línia fortificada de La Fatarella a Budapest

Del 18 al 20 d’octubre va tenir lloc a Budapest (Hongria) el Fields of Conflict 2012, el congrés sobre arqueologia de camps de batalla més important del continent europeu.

D'entre les nombroses comunicacions explicant la recerca feta arreu del món, se’n presentà una sobre la línia fortificada de La Fatarella. Amb el títol "Combined arms warfare in the Spanish Civil War", el treball de Xavier Rubio Campillo (Barcelona Supercomputing Centre) i Francesc Xavier Hernández (DIDPATRI - Universitat de Barcelona) analitzà com es va realitzar l’assalt a la línia des d’un punt de vista interdisciplinari. Integrant arqueologia, treball documental i l’estudi de models geogràfics, els autors detallaren tant la construcció i defensa de la línia, com l’esforç que les tropes franquistes van haver de realitzar per vèncer la resistència, tot combinant assalts d’infanteria, tancs, artilleria i aviació.

 

 

Si voleu veure el  cartell cliqueu "arxiu adjunt"


Arxiu adjunt

Cercar per data

L'Agenda al teu lector RSS