Ajuntament de La Fatarella - Terra Alta - Terres de l'Ebre

Catala | Castellano | English

La Fatarella - Turismo

Inici » Què podem fer » Rutes Turístiques » Festes de Sant Blai (Festes Majors d'Hivern)

Festes de Sant Blai (Festes Majors d'Hivern)

Festes de Sant Blai (Festes Majors d'Hivern)
Festes de Sant Blai (Festes Majors d'Hivern)
Festes de Sant Blai (Festes Majors d'Hivern)

El dia 3 de febrer és la festivitat de Sant Blai, patró de la Fatarella. En l'actualitat, però, les festes en honor seu es celebren el cap de setmana més proper a aquesta data.

La Festa Major d’Hivern comença el dissabte, de bon matí, amb el cant de l'Aurora. Després es resa el Rosari pels carrers del poble, amb acompanyament de música. Durant aquest dia es segueix la tradició de la figura dels majorals, que són les persones que s’encarreguen d’organitzar la diada, es ballen tortades -uns pastissos de dos o més pisos que per la seva forma recorden les mones de Pasqua-, es reparteix el pambeneit, es recull i es subhasta llenya en honor del sant, i es recorren els carrers del poble a toc de banda amb "la plega", que recull els diners que es destinen a la festa.

L'endemà, diumenge, és la festa dels fadrins, els nois i noies que compleixen divuit anys. Al matí es fa la cercavila dels joves pels carrers del poble, acompanyats de la música. Al migdia té lloc l'ofici religiós, on també es reparteix pambeneit. Tot seguit, s’organitza la corrida de rucs, en la qual els guanyadors es reparteixen els premis de la llança, un conjunt de galls, conills, gallines i cebes. Per acabar, a la tarda, es torna a ballar la jota a la plaça.

Santa Àgueda, el dia següent, dilluns, és la diada de les dones. Al matí, són les noies les que fan la cercavila, acompanyades de la música. A la tarda es fa la dansada a la plaça, amb el dret de les xiques d'escollir parella per a ballar la jota.