Ajuntament de La Fatarella - Terra Alta - Terres de l'Ebre

Catala | Castellano | English

La Fatarella - Turismo

Inici » Què podem fer » Llocs d'Interès

Què podem fer

Llocs d'Interès

Aurera

Construït l'any 1924 per membres del Partit Liberal, era el centre de reunió "d'esquerres". Fou finançat amb un préstec al banc i construït amb l'aportació de jornals per part dels simpatitzants amb la causa obrera. A la Fatarella, la República va proclamar-se des del balcó d'aquest edifici, posteriorment es va fer alguna reforma i el nom del local passà a ser el de "Societ...

+ Veure mès

Capella de la Mare de Déu de la Misericòrdia

Capella de la Mare de Déu de la Misericòrdia

La Capella de la Mare de Déu de la Misericòrdia és d'estil neoclàssic i destaca per l'ornamentació de la façana principal. A la seva vora trobem el mirador de la Terra Alta des d'on gaudim d'una magnífica vista panoràmica. De fet, en aquest indret es creu que hi havia una torre de vigilància musulmana que es coneixia com Fatarella, nomenclatura que va donar nom al poble.
Entre el 178...

+ Veure mès

Centre d'Interpretació "Internacionals a l'Ebre"

Centre d'Interpretació "Internacionals a l'Ebre"


Adreça: Suñé, 3 (Edifici Lo Centro)
Telèfon: 977413760
Aquest nou centre d’interpretació del Comebe pretén transmetre la importància que la participació internacional va tenir en el desenvolupament de la Guerra Civil i de la Batalla de l’Ebre i aborda la internacionalització del conflicte des de diverses perspectives (personals, organitzatives, militars).


 
...

+ Veure mès

Ermita de la Mare de Déu del Carme

Ermita de la Mare de Déu del Carme

Petita capelleta de planta rectangular i parets de mamposteria. La porta és de mig punt dovellada i per sobre d'ella hi ha un petit òcul. Té una petita espadanya de totxo i la campana és la punta d’una bomba. A la dovella clau de la porta hi ha la inscripció AE 1786 Compte.

...

+ Veure mès

Ermita de Sant Bertomeu

Ermita de Sant Bertomeu

L’ermita de Sant Bertomeu es troba en el que queda de la població de Les Camposines.
Situada en un petit turó, orientada a l’est, fou construida a principis del s.XIII. És una construcció d’origen templer, ja que així ens ho indiquen algunes de les seves característiques arquitectòniques i el sant a qui s’ha dedicat l’ermita. Sant Bertomeu era un sant de devoció...

+ Veure mès

Ermita de Sant Francisco

Ermita de Sant Francisco

Ermita de mamposteria excepte la façana de carreus. Planta rectangular amb un transepte d'on s'alça una cúpula. Amb poques finestres i de reduïdes dimensions, coberta de teulada a doble vessant menys la cúpula que és a quatre vessants. Façana amb portalada de mig punt, cosetons i brancals motllurats, té un òcul i s'acaba amb un frontó triangular emmarcat per línies de...

+ Veure mès

Ermita de Sant Pau

Ermita de Sant Pau

Capella de mides molt reduïdes i planta rectangular amb coberta de teula a dos vessants. Feta de mamposteria poc treballada, no té finestres. La porta és de mig punt dovellada amb brancals lleugerament motllurats. A la dovella clau veiem el relleu d’una palmera i la data 1782; a la part superior hi ha un òcul fet amb dos peces de pedra.

...

+ Veure mès

Església de Sant Andreu

Església de Sant Andreu


El principal centre de culte està consagrat a Sant Andreu. La seva construcció es va iniciar al segle XVII, l’any 1628, i es tancà provisionalment a l’alçada de les trones pel 1631, data que trobem esculpida en una d’elles. El 1765 es reprenien les obres i l’any 1769 s’acabà l’església, data que recull l’escut de la façana principal.

L’interior &...

+ Veure mès

Espai Històric "les Devees"

Espai Històric "les Devees"

La posició de les Devees forma part de la xarxa de protecció del poble de la Fatarella. El refugi que encara es conserva el construeixen els soldats de la posició i l’utilitzen com a cambra per a dormir i lloc de resguard. Damunt del refugi s’hi pot veure part de la línia de trinxera, de la qual és ressenyable la seva forma de ziga-zaga que permet reduir l’efecte dels obusos enemics i faci...

+ Veure mès

Fonts

Fonts

Font de Sant Joan
Font que té dos sortidors a l'interior d'una gran arcada de mig punt. La font queda rematada a la part superior per una cornisa motllurada. Damunt de la font hi ha una fornícula amb una estatueta de Sant Joan.
La font pertany, probablement, a una construcció popular dels segles XVI-XVII.
Originàriament abastia d'aigua el poble. A la vora es conserven els antics rentadors públics.
Font de Bi...

+ Veure mès

Fundació el Solà (Cal Xico)

Fundació el Solà (Cal Xico)

Casa del 1726 que formava part de la muralla que tancava el poble. Ara és la seu de la Fundació el Solà, entitat privada sense ànim de lucre que es dedica a l’estudi, la conservació, el desenvolupament i la divulgació del patrimoni cultural amb una atenció especial als sistemes de la pedra en sec.
Fundació el Solà: http://www.fundacioelsola.org/...

+ Veure mès

La Fatarella (nucli antic)

La Fatarella (nucli antic)

El nucli antic de la Fatarella és una passejada pels carrers estrets i sinuosos de l'antic recinte emmurallat seguint un element arquitectònic característic del municipi: els perxes (trams de carrer coberts mitjançant embigats i arcades de pedra).
La passejada ens porta entre d'altres punts a la Capella de la Mare de Déu de la Misericòrdia, l'església de sant Andreu i Cal Sant, seu del Comanador d...

+ Veure mès

Memorial de les Camposines

Memorial de les Camposines

Dins del terme municipal de la Fatarella, a la partida de les Camposines, al turó on es troba l’antiga ermita templera de Sant Bartomeu, s’ha construït un Monument-Ossera que ha de complir dues funcions ben definides.

En primer lloc, aquest espai s’ha concebut com un monument a tots aquells que van participar en la batalla, sense distincions d’ideologies o bàndols, per tal de superar la...

+ Veure mès

Pedra en sec

Pedra en sec

Un dels trets més singulars de la Fatarella són les construccions de pedra en sec.
Una construcció molt comuna de pedra en sec són les cabanes (adossada normalment al marge d'una feixa o un bancal, amb una coberta de volta de mig punt, tota de pedra, que pot arrencar de terra o d'unes parets laterals de poca alçada, anomenades peus).
Al damunt de la volta, s'acostumava a posar una abeurada de calç o ar...

+ Veure mès

Perxes

Perxes

Són trams de carrer coberts mitjançant embigats amb arcades de pedra que es van formar al créixer les cases damunt dels carrers.
A la Fatarella hi trobem els següents perxes:
- Perxe de ca Felip: Perxe de considerable fondària conformat per dos trams amb tres arcs, dos d'ells apuntats, i el central quasi de mig punt. Són de pedra i les parets de mamposteria. Les bigues són de fusta sense mén...

+ Veure mès