La Fatarella és un dels dotze municipis que formen la Terra Alta. Està situat al nord-est de la comarca, prop de la vall de l’Ebre, en contacte directe amb la Ribera d’Ebre.

El nucli urbà, amb una població de 891 habitants (xifra oficial 2022), s’estira al contrafort de la Serra de la Fatarella, a uns 487m d’altura. Molts racons del municipi evoquen l’antic esplendor de les èpoques medieval i renaixentista. Una passejada pels carrers irregulars i sinuosos del nucli antic remunta al visitant a l’època medieval, mentre travessa els perxes, trams de carrer coberts mitjançant embigats, observa la muralla que es formà aprofitant les parets de les pròpies cases i creua els portals d’accés a la vila. Destaquen també, entre d’altres, l’església parroquial de Sant Andreu, d’estil renaixentista, amb elements de gòtic tarda amb la façana d’estil barroc; la Casa Consistorial; la Capella de la Mare de Déu de Misericòrdia, patrona del poble, situada en un magnífic i estratègic lloc, des d’on es pot gaudir d’una vista extraordinària, etc.

La Fatarella és un poble de gran bellesa. Com ho és el paisatge de secà que l’envolta. Un paisatge perfilat per la mà experta de l’home que ha construït marges, cabanes (construcció típica del municipi), molins i sínies, utilitzant la tècnica ancestral de la pedra en sec, amb finalitats agrícoles.

El terme municipal, a cavall entre la Serra de la Fatarella (Coll de les Paumeres, 565 metres) i la plana de les Camposines, té un relleu força irregular, atapeït de barrancs, colls i muntanyes. En els fons de valls i rieres, on s’hi troba aigua disponible per regar, hi trobem petits horts. Els principals conreus són l’ametlla, seguida dels olivers, avellaners, i la vinya. Des dels punts alts de la serra es tenen unes magnífiques panoràmiques de les planes que l’envolten, del riu Ebre, de les serres de Cavalls i Pàndols, dels Ports o fins i tot en dies especialment clars dels Pirineus.

La Batalla de l’Ebre també ha deixat la seva empremta en el paisatge: en el que podem admirar trinxeres, línies de defensa, búnquers, refugis, etc. vestigis dels enfrontaments bèl·lics de la Guerra Civil.