Memorial de les Camposines
Dins del terme municipal de la Fatarella, a la partida de les Camposines, al turó on es troba l’antiga ermita templera de Sant Bartomeu, s’ha construït un Monument-Ossera que ha de complir dues funcions ben definides.
En primer lloc, aquest espai s’ha concebut com un monument a tots aquells que van participar en la batalla, sense distincions d’ideologies o bàndols, per tal de superar la fractura social que comportà la Guerra Civil i que es va perpetuar a través dels nombrosos monuments que, al llarg dels anys, els representants d’un i altre bàndol van anar erigint a diferents punts del territori.
Aquesta funció de monument es complementa amb la inclusió d’una exposició permanent que inclou les Històries de vida de 10 combatents de la batalla que representen i serveixen d’homenatge a la gran varietat de persones, condicions i nacionalitats que van convergir a la batalla i que van lluitar i morir en defensa d’uns ideals.
En segon lloc, l’espai acull l’ossera, un espai restringit al públic, on es dipositaran les despulles dels combatents que, encara avui dia, resten enterrades en diferents punts del territori, tant als barrancs i serralades com a les terres de conreu.
El disseny d’aquest espai pretén traslladar al públic una atmosfera de recolliment i reflexió entorn a la mort i el sacrifici de tota una generació defugint la grandiloqüència d’altres espais plantejats per glorificar la guerra i els seus màrtirs, seguint així amb la línia plantejada pel COMEBE de cercar la pedagogia per la pau a través de l’explicació d’una guerra.
Des del període medieval les Camposines han constituït un punt estratègic de creuament dels camins que comuniquen el territori litoral i les terres de l’interior. En aquest indret s’hi va establir un primer poblament medieval, del qual l’ermita de Sant Bartomeu n’és l’únic vestigi visible.
Durant la Batalla de l’Ebre, les Camposines no van perdre el seu valor estratègic com a nus central de comunicacions i van esdevenir l’objectiu de bona part de les ofensives franquistes per a retornar a les forces republicanes a l’altra riba del riu. És per tot això que aquest Memorial, dedicat a tots els combatents anònims morts a la Batalla de l’Ebre, es localitza en aquest simbòlic emplaçament.
Les Camposines es prenen cap a les 7 de la matinada del dia 25 de juliol de 1938. El seu control és vital per a l’ofensiva republicana, ja que permetia la comunicació entre la ribera del riu Ebre i la primera línia del front, fent possible l’arribada dels subministraments necessaris per als combats i l’evacuació dels ferits.
El lloc és objecte de tres ofensives de l’exèrcit franquista sobre les forces republicanes, per tal de forçar la seva retirada: la del 3 de setembre, la del 18 de setembre i la darrera, l’1 d’octubre. Però no seria fins el 30 d’octubre amb l’atac a Cavalls que el front republicà va cedir fins a permetre ocupar la posició l’11 de novembre, a cinc dies del final de la batalla. Per a les forces nacionals, recórrer els prop de 10 Km que hi ha entre Gandesa i les Camposines, van suposar prop de 90 dies de durs combats durant els quals han de conquerir cada serra i cada barranc on les forces republicanes resisteixen sense recular.
Ubicació i horaris
Adreça: Terme de les Camposines (la Fatarella)
Horari: Espai visitable a l’aire lliure
Enllaç al Banc de la Memòria Democràtica: https://banc.memoria.gencat.cat/ca/app/#/result/espais_memoria/19
Enllaç Persones inscrites al Memorial: Persones inscrites al Memorial de les Camposines
Centre d’Interpretació “Internacionals a l’Ebre”
Adreça: Suñé, 3 (Edifici Centro)
Telèfon: 977413760
Aquest nou centre d’interpretació del Comebe pretén transmetre la importància que la participació internacional va tenir en el desenvolupament de la Guerra Civil i de la Batalla de l’Ebre i aborda la internacionalització del conflicte des de diverses perspectives (personals, organitzatives, militars).
Per al govern de la República l’ofensiva de l’Ebre es portà a terme amb el clar objectiu, entre d’altres, de resistir tot esperant l’esclat d’un conflicte a escala europea. De fet, la participació internacional sempre va tenir un paper desnivellador en els enfrontaments entres els dos bàndols. El centre, esta dividit en tres àmbits: La ràpida internacionalització, Les dimensions de la participació internacional i, finalment, El Pacte de Munic i el desenllaç del conflicte.
Preus:
Entrada normal: 2 €
Entrada reduïda: 1 €
Entrada gratuïta per a menors de 12 anys, aturats, discapacitat, guies oficials i personal docent
Espai històric les Devees
Hi ha dos conjunts diferenciats: hi ha dos grups de refugis i un conjunt de trinxera amb altres elements complementaris. Un dels refugis fou construït aprofitant antic un forn de calç. En un nivell superior al dels refugis hi ha una línia de trinxera fent ziga-zaga, d’uns 20 metres, amb sengles pous de tirador a banda i banda. El conjunt defensiu es comunica amb els refugis mitjançant una trinxera.
L’espai històric de les Devees formava part de la xarxa defensiva que l’exèrcit republicà va anar bastint al llarg de la riba dreta del riu, per tal d’aturar l’ofensiva franquista. Aquest espai ocupa els primers metres del camí dels Montagudells situat en un indret estratègic, pròxim al nucli urbà, i va ser ocupat per la 35a Divisió Internacional de l’exèrcit republicà el 25 de juliol de 1938.
Aquesta zona no fou ocupada per les forces franquistes fins gairebé el final de la batalla de l’Ebre, entre els dies 11 i 12 de novembre, quan el front republicà del sud ja havia perdut les serres de Cavalls i Pàndols i les poblacions de Pinell de Brai, Miravet i Móra d’Ebre.
Sembla, que tot i que era un lloc estràtegic, l’ocupació es va fer de forma pacífica quan els republicans ja s’havien retirat cap a Ascó.