Ruta dels Perxes

La Fatarella té uns carrers irregulars que presenten un element arquitectònic característic: els perxes, que són trams de carrers coberts mitjançant embigats i arcades de pedra que uneixen vàries cases. Recorrent els carrers coneixerem millor el poble i part de la seva història.

Durant el segle XVII el creixement de la població va obligar a construir fora d’aquest nucli tancat, el que va configurar el poble actual. Avui en dia encara podem veure els vestigis d’aquestes muralles i podem deduir la ubicació dels portals d’accés al recinte emmurallat, dels quals només se’n conserva un.

Tot i l’origen medieval de la població, sembla ser que els inicis del poblament de la Fatarella provenen d’una torre de vigilància musulmana. Aquesta es trobava en l’indret on actualment hi ha la capella de la Mare de Déu de la Misericòrdia, i del seu nom àrab “fatorella” en podria derivar el nom de la població, tot i que hi ha altres teories etimològiques. De restes de la torre no en queden, però en pujar al mirador de la Terra Alta comprovarem la magnífica vista panoràmica que es divisa des d’aquest indret, i de l’abast del control del territori que des d’allí es realitzava.

Ruta de les Sénies

Ruta que ens porta a fer un tomb per un paisatge rural força atractiu, on els conreus de secà de la muntanya alternen amb petites hortes de regadiu situades en el fons de la vall i amb clapes de vegetació natural que apareixen de tant en tant. Aquest mosaic d’aprofitament agrícola a l’entorn del poble és una mostra de com l’activitat humana pot ser compatible amb la conservació de l’entorn, i garanteix una bona gestió dels recursos naturals.

Les construccions de pedra en sec, sobretot als marges i cabanes, hi són presents en tot moment, de la mateixa manera que a la resta del terme de La Fatarella. Però aquí ens crida l’atenció la presència d’altres elements constructius: les sénies de l’entorn de la riera; mitjançant les seves rodes que eleven l’aigua necessària per regar l’horta.

El recorregut està expressament dissenyat perquè els que viatgeu en família conegueu l’entorn de La Fatarella mitjançant una tranquil·la passejada.

Ruta de Sant Francisco i els Miradors

La vall de Sant Francisco està formada pel barranc del mateix nom, que naix en els contraforts de la Serra de La Fatarella, ben bé a la vora d’on se situa el poble, i desemboca en el riu Ebre. La riera s’alimenta de les aigües dels vessants de les muntanyes que la delimiten, Aixa com de les fonts i brolladors que hi ha en el seu decurs.

L’itinerari recorre la vall i ens mostra un paisatge humanitzat configurat a través de l’aprofitament de l’aigua que hi transcorre. D’aquesta manera ens trobem amb fonts, hortes, sistemes de reg i molins que funcionaven aprofitant la força de l’aigua.

En deixar la vall, es puja cap a la Serra dels Valencians, on trobem, primer, el Mirador de la Ribera d’Ebre i, una mica més endavant, el de l’Aragó. L’empremta de l’home és evident en tot el recorregut per les construccions fetes amb pedra en sec.

Acabarem la ruta al parc de la Capella de la Mare de Déu de la Misericòrdia, també conegut com Mirador de la Terra Alta.

Ruta de Sant Bertomeu. Pels Espais de la Batalla de l’Ebre

La ruta transcorre per alguns dels indrets on es desenvolupà la Batalla de l’Ebre en el municipi de La Fatarella. La iniciarem amb la visita de l’Espai Històric de les Devees, on el Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre (COMEBE) ha recuperat les trinxeres que hi existien, amb la instal·lació de plafons que faciliten la interpretació d’aquest espai en el marc de la batalla.

Després continuarem pel camí dels Montagudells, antigament usat pels fatarellencs per anar a Ascó i Móra, bé amb animals de bast, bé en carro. El camí ens endinsa en un paisatge de denses pinedes de pi blanc que omplen la serra de La Fatarella, portant-nos fins la plana de les Camposines, salvant un bon desnivell i gaudint d’una magnífica vista panoràmica.

Emmig del paisatge agrícola arribem a l’ermita de Sant Bertomeu, del S. XIII. A la seva vora hi ha el Memorial de les Camposines, indret habilitat pel COMEBE per rendir homenatge a tots els que van participar en la Batalla de l’Ebre, i honrar les restes de les víctimes mortals trobades arreu del territori, amb la creació d’una ossera.

Ruta de la Pau

La Batalla de l’Ebre, que es desenvolupà a la Terra Alta entre el juliol i el novembre de l’any 1938, va ser un dels episodis més cruels de la Guerra Civil Espanyola, amb més de 100.000 baixes, entre morts, desapareguts i ferits.

La ruta de la Pau fa un recorregut pels principals indrets on es desenvolupà aquesta batalla, amb la finalitat de mantenir viu el record de la guerra per a que la història no es torni a repetir. És una ruta comarcal que uneix les poblacions de Gandesa, Corbera d’Ebre, La Fatarella, Vilalba dels Arcs, Bot i Prat de Comte en un circuit tancat, i que compta amb una variant que arriba a Pinell de Brai, tot resseguint senders ja senyalitzats com a GR o PR.

Des d’aquí us oferim la possibilitat de realitzar una variant a nivell local de la ruta que té com a punt de sortida i arribada la població de La Fatarella.