Festes Majors d’Hivern, en honor a Sant Blai
El dia 3 de febrer és la festivitat de Sant Blai, patró de la Fatarella. En l’actualitat, però, les festes en honor seu es celebren el cap de setmana més proper a aquesta data.
La Festa Major d’Hivern comença el dissabte, de bon matí, amb el cant de l’Aurora. Després es resa el Rosari pels carrers del poble, amb acompanyament de música. Durant aquest dia es segueix la tradició de la figura dels majorals, que són les persones que s’encarreguen d’organitzar la diada, es ballen tortades -uns pastissos de dos o més pisos que per la seva forma recorden les mones de Pasqua-, es reparteix el pambeneit, es recull i es subhasta llenya en honor del sant, i es recorren els carrers del poble a toc de banda amb “la plega”, que recull els diners que es destinen a la festa.
L’endemà, diumenge, és la festa dels fadrins, els nois i noies que compleixen divuit anys. Al matí es fa la cercavila dels joves pels carrers del poble, acompanyats de la música. Al migdia té lloc l’ofici religiós, on també es reparteix pambeneit. Tot seguit, s’organitza la corrida de rucs, en la qual els guanyadors es reparteixen els premis de la llança, un conjunt de galls, conills, gallines i cebes. Per acabar, a la tarda, es torna a ballar la jota a la plaça.
Santa Àgueda, el dia següent, dilluns, és la diada de les dones. Al matí, són les noies les que fan la cercavila, acompanyades de la música. A la tarda es fa la dansada a la plaça, amb el dret de les xiques d’escollir parella per a ballar la jota.
Romeria de Sant Francisco
La Romeria de Sant Francisco, és una celebració popular que té lloc cada any el primer dissabte després de Pasqua. Es tracta d’una processó des del municipi fins a l’ermita de Sant Francisco, situada a 12 quilòmetres. Els participants surten a punta de dia amb el repic de campanes i caminen fins arribar a l’ermita. Allí se celebra una missa en honor al sant, es ballen sardanes, i durant tot el dia la gent s’escampa pels voltants de l’ermita, compartint cantants, menjar, festa… A mitja tarda se surt de retorn al poble, on s’entra un cop es fa de nit. Durant el dia es confeccionen bordons, fets amb canyes i sarga, que ajuden als caminants i que, despés de ser beneïts, guarneixen durant tot l’any els balcons i finestres del poble.
També és costum rentar-se els ulls amb l’aigua de la font que hi ha a la riera, a prop de l’ermita, es diu que protegeix la vista. La romeria de Sant Francisco es celebra des de fa més de 300 anys. Segons la llegenda, arrel d’una epidèmia que va afectar la població a finals del segle XVII, es va construir l’esglèsia i des de llavors, d’una manera o altra, s’ha mantingut el costum de visitar l’ermita un cop a l’any, tradicionalment per a demanar al sant aigua per als camps i bones collites o per donar-li les gràcies si ha plogut.
Festes Majors d’Estiu, en honor a la Mare de Déu de la Misericòrdia
Les festes patronals en honor a la Mare de Déu de la Misericòrdia, que se celebraven al setembre, es van traspassar al primer cap de setmana d’agost. Comencem el divendres amb la proclamació de la Pubilla, el pregó, el concert amb havaneres i la nit de rock per al jovent. El dissabte és el dia dels Majorals de la Mare de Déu i són aquests els que ballen la jota a la plaça. El diumenge és la Festa de l’Ajuntament i del “Grup lo Bordó de Sant Francisco i Amics de la Fatarella”. De matinada els quintos i quintes comencen el seu llarg dia amb una “xaranga”, missa, “corrida” de rucs, plega i ballada de la jota. El dimarts és la Festa de la Mainada i són els més joves els que protagonitzen el dia i el ball a la plaça. El dimecres és el dia de la Gent Gran amb obsequis per als iaios i iaies més grans del poble. Uns dies de una gran varietat d’activitats per a totes les edats.
Festa de l’Oli
Primer cap de setmana de desembre. Festa plenament consolidada i que compta amb la participació de totes les empreses i entitats locals.
Els actes més destacats són: l’esmorzar a base de clotxa (pa de pagès, botifarra, sardina de casco, tomàquets i alls) i coca d’avellana; la demostració d’elaboració d’allioli; els tallers i activitats per als més petits; la sortida BTT; la Mostra de Productes Artesanals i Tradicionals (amb artesans del vidre, de la forja, de la fusta, de la palma, pastes i embotits de la Fatarella, oli d’oliva… i molt més); i les Jornades Gastronòmiques, que permeten als visitants degustar als restaurants de la localitat els principals plats típics.
Per saber més sobre propera edició de la Festa de l’Oli clica aquí.