Com cada any, el 8 de març se celebra el Dia Internacional de les Dones. Són molts els països on aquest dia es clama a favor de la igualtat efectiva entre les dones i homes, l’abolició de la violència masclista i la reducció de la bretxa de gènere, entre altres reivindicacions.

L’Ajuntament de la Fatarella s’uneix a aquest clam amb la campanya ‘Lliures i sense por’, la qual vol conscienciar, visibilitzar i sensibilitzar sobre la lluita pels drets de les dones i per l’eradicació de les agressions, els abusos i els assetjaments sexuals de gènere que aquestes pateixen. La campanya, que durarà tot el mes de març a la web municipal i les xarxes socials i que compta amb el suport de l’Associació de Dones “la Tortada”, gira al voltant de la prevenció i sensibilització contra la xacra social de la violència envers les dones. Una vegada més l’Ajuntament de la Fatarella es compromet amb la igualtat, la no discriminació per raons de gènere i la lluita contra les violències, reafirmant-se amb la voluntat d’aconseguir una societat justa, compromesa amb la igualtat i completament conscienciada en eliminar tots els mantres que s’arrosseguen del patriarcat.

La campanya constarà d’un logotip que s’exhibirà durant tot el mes de març a les xarxes municipals i tindrà com a acte central i reivindicatiu el previst per diumenge 7 de març a la Sala polivalent del Casal de la Vila on es llegirà el manifest institucional del 8 de Març, es penjarà una pancarta reivindicativa (que seguirà penjada durant tot el mes de març al balcó de l’Ajuntament) i s’exhibirà la pel·lícula “Las niñas”.  Tots els assistents rebran l’obsequi d’una bossa i una polsera de la campanya “Xalem i respectem”.

La pel·lícula “Las niñas”, dirigida per Pilar Palomero, explica la historia de Cèlia, una nena que estudia a un col·legi de monges de Saragossa l’any 1992 i que és filla de mare soltera. Per la seva condició d’òrfena sofreix un ambient de pressió social que li porta a preguntar-se “per què és pecat tenir fills fora del matrimoni?”. Cristina, Brisa, les millors amigues de la protagonista l’ajuden a enfrontar les mentides entorn a la seva orfandat i a descobrir a la seva mare un nou camí enfront dels prejudicis socials de les mares solteres.

Totes aquestes accions han estat finançades gràcies a l’aportació del Pacto de Estado contra la violencia de género, programa del Ministerio de la Presidencia, Relaciones con las Cortes e Igualdad del Govern d’Espanya que vol impulsar polítiques per a la eradicació de la violència sobre la dona.