La Sala de Ball Casal de la Vila acollirà, el proper divendres 31 de gener, a les 19.00h, la presentació de la iniciativa ‘Xarxa de Calor de Proximitat de la Diputació de Tarragona‘, que contempla la instal·lació de calderes i xarxes de calor en edificis municipals per produir energia tèrmica a partir de la biomassa (estelles de fusta, procedents de boscos). A la Fatarella s’instal·larà una caldera de biomassa per escalfar cinc equipaments municipals: l’escola, Centro, cal Metge, l’Ajuntament i l’Aurera.
En l’acte, obert a tota la població, es donaran detalls del projecte que entrarà en funcionament aquest hivern.
Un projecte estratègic per al territori
El projecte ‘Xarxa de Calor de Proximitat de la Diputació de Tarragona’ (http://www.dipta.cat/ca/calor-de-proximitat) pretén crear un model propi de referència d’instal·lacions de xarxes de calor municipals alimentades amb biomassa forestal de qualitat, un sistema més econòmic, sostenible i respectuós amb el medi ambient.
La Fatarella serà un dels primers 9 ajuntaments que es beneficiaran d’aquest sistema d’abastament, juntament amb Gandesa, Alcover, el Montmell, Horta de Sant Joan, la Sénia, Rasquera, Tivissa i Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant. Ja s’han licitat les obres del projecte i està previst que aquest hivern s’iniciïn les obres de les obres. Les actuacions estan cofinançades en un 50% pels fons FEDER de la Unió Europea en el marc del programa operatiu FEDER Catalunya (2014-2020). La Diputació de Tarragona i l’Ajuntament hi participen amb 25% d’inversió, respectivament.
Una sola caldera de biomassa per escalfar cinc equipaments de la Fatarella
Les xarxes de calor distribueixen energia tèrmica. Des d’una única caldera (alimentada amb biomassa forestal de qualitat) s’escalfa aigua i es condueix per un entramat de canonades aïllades que connecten amb els sistemes de calefacció dels edificis municipals). La caldera de biomassa que s’instal·larà a la Fatarella anirà ubicada a l’edifici municipal “Les escoles velles” (carretera de les Camposines nº 4).
Beneficis ambientals, econòmics i socials.
Els beneficis d’aquesta iniciativa són múltiples. A nivell ambiental, el funcionament de dels instal·lacions permetrà una reducció d’emissions de 84 Tn de CO2 l’any. L’estalvi econòmic és aproximadament de 22.000 € anuals respecte a la despesa actual del Consistori per donar calor a aquests 5 equipaments. D’altra banda, la utilització de l’estella forestal com a combustible permet revaloritzar els productes que resulten de la gestió forestal sostenible, necessària per defensar persones, béns i l’entorn de l’amenaça que suposen els incendis forestals. Amb la tria de la biomassa com a energia renovable s’afavoreix la dinamització del sector forestal i l’impuls de l’economia circular dels territoris rurals o d’interior, com és el cas de la Fatarella.
El projecte va més enllà de la posada en funcionament de les xarxes de calor i de les seves calderes, i es fixa com objectiu bàsic augmentar la participació dels governs locals i de la ciutadania en la conscienciació sobre l’ús i aprofitament de la biomassa forestal, que es tradueixi en un increment del consum d’aquest combustible per a usos tèrmics a les nostres comarques.
Presentació de la Xarxa de Calor de Proximitat a la Fatarella
– Divendres, 31 de gener de 2019 a les 19.00h
– Sala de Ball del Casal de la Vila. – Av de Catalunya, nº 3 de la Fatarella
Més informació: